Jan Smink in de Stellingwerf

Jan Smink Restaurant Smink ervaring tijdens de lockdown

Jan Smink in de Stellingwerf

Jan Smink in de Stellingwerf 1774 1188 Jan Smink

Enige tijd geleden is Jan Smink geïnterviewd door een journalist van de Stellingwerf. Van dit interview stond donderdag 18 maart 2021 een mooi artikel in de krant. Het hele uitgebreide artikel is (met een premium abonnement) op de website van de Stellingwerf te lezen. Maar hier alvast een voorproefje en zeker de moeite waard om even te lezen!

Jan Smink is geïnterviewd omdat de Stellingwerf bezig is met een serie over ondernemers in Weststellingwerf en hun werk tijdens de pandemie.

Jan Smink is geen stilzittertje, naast zijn restaurants (ook nog eentje in Giethoorn) heeft hij een cateringbedrijf en mobiele food- trucks. Veel hooi op de vork komt zijn prestaties ten goede, daarvan is hij overtuigd. Het ondernemer- schap heeft hij van geen vreemde, zijn opa Jan was een rasechte ondernemer: ‘Zijn omgeving zegt daar heb je opa Jan’. Privé vond hij de liefde in Lauswolt. Zijn partner Anne Smink-Jonkers werkt tegenwoordig ook in het bedrijf en is grotendeels verantwoordelijk voor de zaken in de backoffice.

De keuken van Jan Smink wordt geroemd. Er wordt gekookt op niveau en de gasten voelen zich thuis, zowel voor het gestreept grijs als de spijkerbroek. ‘Mijn drive is de gasten het avondje uit als een belevenis te laten ervaren’, vertelt Jan Smink”.

“De pandemie heeft er behoorlijk ingehakt bij Smink. Vrij snel is er een webshop met een take away opgezet. SMINK@HOME. Ondanks de goede resultaten hiermee, heeft Smink moeite met deze periode omdat veel van zijn activiteiten stil zijn komen te vallen. Hij heeft mensen moeten ontslaan – ‘je moet snijden waar je snijden kan’ – hij ziet het door zijn vingers glippen. Deze tijd brengt hem geen creatieve inzichten voor nieuwe gerechten. Het is onduidelijk waar ik naar toe moet werken, naar de aardbeien- of aspergetijd, aldus Smink.

Enfin, Smink heeft voornemens voor na de lockdown. Hij beseft zijn valkuil en wil niet weer in dezelfde sneltrein stappen als voorheen. ‘Ik wil niet weer als een bezetene aan het werk en ga pas op de plaats maken’, vertelt hij. Zijn werk doet een groot beslag op hem, ten koste van zijn sociale leven. Privé en zakelijk in een betere balans houden, is zijn stellig voornemen. En de kippensoep van zijn moeder, daar wordt hij altijd nog blij van”.

Foto credits: Anne Westerhof