BEERENBURG VAN WEDUWE JOUSTRA & JAN SMINK
De Friese smaakmakers met lef Weduwe Joustra en Jan Smink hebben samen iets heel moois ontwikkeld: maar liefst drie smaken Beerenburg. Het 150 jaar oude recept van Weduwe Joustra en de vernieuwende ingrediënten van Jan Smink, zorgen voor een geheel nieuwe Beerenburg beleving.
▪️ 𝗟𝗶𝗺𝗲 𝗟𝗲𝗮𝗳 Een eigenzinnige citronella aroma. Met in de aanzet zachte citrusvruchten opgevolgd door de bekende kruidigheid en pit van de Weduwe. Lekker on the rocks met een schijfje limoen. Bestel hier.
▪️ 𝗧𝗼𝗻𝗸𝗮 𝗕𝗼𝗼𝗻 Een beetje vanille, kaneel, amandelen, honing, karamel en kersen vloeit naadloos over in de Weduwe Joustra Beerenburg. Ongezoet en toch zwoel. Uitermate geschikt als digestief. Bestel hier.
▪️ 𝗣𝗼𝗶𝘃𝗿𝗲 𝗟𝗼𝗻𝗴 Warm, kruidig en pittig. De ferme eigenschappen van Poivre Long (lange peper) voelen zich heerlijk thuis in de Weduwe Joustra Beerenburg. Een ware traktatie voor de smaakpapillen. Zeer geschikt als aperitief. Bestel hier.
De Beerenburg van de smaakmakers met lef zijn verkrijgbaar in onze SMINK SHOP, bij Weduwe Joustra in Sneek, de Pub-up-beershop in Wolvega, de slijterij van Jumbo De Jong Noordwolde in Noordwolde en Slijterij Pinotage in Annen.
SMINK BOEREN BRUINE BOTER
Bij Restaurant Smink wordt er brood met beurre noisette (gebrande boter met nootachtige smaak) bij de gerechten geserveerd. Naar aanleiding van veel vraag van gasten naar deze beurre noissette, is het idee ontstaan om zelf een beurre noisette naar eigen recept op de markt te brengen: SMINK BOEREN BRUINE BOTER. Deze boter is verkrijgbaar in onze SMINK SHOP.
Onze bruine boter is nu ook al o.a. verkrijgbaar bij:
- Bakkerij Kruiper in Wolvega
- Marten Boonstra De Echte Bakker in Akkrum en Grou
- Harry, de Smaakspecialist in Zwolle
- Bourgondisch Lifestyle in Amsterdam
- The Cool Market
- Fromagerie du Patron in Oegstgeest
- In onze eigen online SMINK SHOP
- En natuurlijk bij ons in het Restaurant
Ook reseller worden van onze boeren bruine boter? Kijk hier.
GOÛT BIER
Goût is het Franse woord voor smaak maar de naam betekent meer dan dat. Het staat voor goed, gastronomisch en goudgeel. Samen met sommelier Marvin Walraven en Brouwerij Dockum ontwikkelen wij met Goût bier smaakvolle en unieke bieren met karakter. Waaronder de Asian Weizen en een de kruidige IPA met Verveine. De smaken van Goût bier zijn geïnspireerd op de verfijnde recepten van Jan Smink. Onze smaakvolle bieren zijn dan ook een extra gastronomische ervaring bij ons in het Restaurant in Wolvega. Kijk voor meer informatie of reseller worden op https://goutbier.com/.
3D VOEDSELPRINTEN
Met de geavanceerde Focus 3D-voedselprinter maken wij vormen en designs die eerder niet gemaakt konden worden. In ons restaurant verrassen wij onze gasten met een unieke ervaring die ook nog eens heerlijk smaakt. Onze kennis van 3D-voedselprinten brengen wij ook over tijdens evenementen en masterclasses. Meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Biest
Biest is de eerste melk die een koe geeft na de geboorte van een kalfje. Biest is dikker en geler dan gewone melk en zit boordevol eiwitten, vetten en afweerstoffen. De eerste 36 uur na de geboorte van het kalfje mag de melk biest genoemd worden. De eerste 24 uur bevat de biest de meeste vetten, eiwitten en afweerstoffen. Daarna neemt dit af en komt de gewone melkproductie van de koe weer op gang.
Griest
Wanneer een koe voor de allereerste keer bevalt noemen we de melk griest. Deze griest gebruiken we in de keuken niet, maar gaat volledig naar het kalfje. Biest van de eerste 12 uur is niet geschikt voor het menselijk lichaam omdat die teveel stoffen bevat die onze darmwand niet aan kan. Biest van tussen 12 en 36 uur is het meest geschikt voor menselijke consumptie.
No waste
Voor een pasgeboren kalfje komt de biest goed van pas. Het is een soort krachtvoer, waardoor het kalfje sneller groeit. Mensen vragen ons wel eens of het niet zielig is voor het kalfje dat wij de biest gebruiken, maar dat is niet het geval. Een koe geeft per melkbeurt ongeveer 8 liter biest en het kalfje heeft genoeg aan 2,5 liter per keer. Vaak wordt de overgebleven biest weggegooid omdat het niet mee kan in de melktank naar de fabriek. De biest die wij gebruiken is de biest die de boer overhoudt. Deze biest haalt Jan Smink rechtstreeks bij zijn ouders van de boerderij.
Tot deze eeuw werd biest vaker gebruikt dan tegenwoordig. Met name op het platteland werd er pudding en pap van gemaakt en werden er pannenkoeken mee gebakken.
Als biest-expert deelt Jan Smink zijn kennis graag in opdracht, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Biest helpt herstellen
In de medische wereld is steeds meer vraag naar biest omdat het veel stoffen bevat die nodig zijn om snel te herstellen. Tegenwoordig zijn onze bacteriën steeds meer resistent voor penicilline. In biest zitten veel stoffen waar we nog niet resistent voor zijn en die ons beter kunnen maken.
In de sportwereld is men een stuk verder met biest. Daar wordt biest diep ingevroren tot tabletten die sporters oplossen in een drankje om na de training in te nemen. Doordat biest veel eiwitten bevat, herstellen sporters sneller van hun training.
Als biest-expert deel ik mijn kennis graag in opdracht, neem contact met mij op voor de mogelijkheden.
Ik kook jij kijkt
Jan Smink en Ruurd Jelle van der Leij werkten vanaf juli 2019 aan dit bijzondere kookboek. Het idee was, wat kan de chef met een product en wat doet de fotograaf ermee. Dit leverde een fraaie wisselwerking op waarbij ze elkaar continu over en weer wisten uit te dagen. Hun werk lijkt op het eerste gezicht erg verschillend maar ze vinden elkaar juist in de overeenkomsten. Aandacht voor je product, aandacht voor de details, aandacht voor de schoonheid van alles waar je mee werkt. Alles met geduld en liefde gemaakt. Aandacht is het toverwoord voor dit unieke kookboek. Bestel hem hier.