Biest

Biest is de eerste melk die een koe geeft na de geboorte van een kalfje. Biest is dikker en geler dan gewone melk en zit boordevol eiwitten, vetten en afweerstoffen. De eerste 36 uur na de geboorte van het kalfje mag de melk biest genoemd worden. De eerste 24 uur bevat de biest de meeste vetten, eiwitten en afweerstoffen. Daarna neemt dit af en komt de gewone melkproductie van de koe weer op gang.

Griest

Wanneer een koe voor de allereerste keer bevalt noemen we de melk griest. Deze griest gebruiken we in de keuken niet, maar gaat volledig naar het kalfje. Biest van de eerste 12 uur is niet geschikt voor het menselijk lichaam omdat die teveel stoffen bevat die onze darmwand niet aan kan. Biest van tussen 12 en 36 uur is het meest geschikt voor menselijke consumptie.

No waste

Voor een pasgeboren kalfje komt de biest goed van pas. Het is een soort krachtvoer, waardoor het kalfje sneller groeit. Mensen vragen ons wel eens of het niet zielig is voor het kalfje dat wij de biest gebruiken, maar dat is niet het geval. Een koe geeft per melkbeurt ongeveer 8 liter biest en het kalfje heeft genoeg aan 2,5 liter per keer. Vaak wordt de overgebleven biest weggegooid omdat het niet mee kan in de melktank naar de fabriek. De biest die wij gebruiken is de biest die de boer overhoudt. Deze biest haalt Jan Smink rechtstreeks bij zijn ouders van de boerderij.

Tot deze eeuw werd biest vaker gebruikt dan tegenwoordig. Met name op het platteland werd er pudding en pap van gemaakt en werden er pannenkoeken mee gebakken.

Als biest-expert deelt Jan Smink zijn kennis graag in opdracht, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Biest helpt herstellen

In de medische wereld is steeds meer vraag naar biest omdat het veel stoffen bevat die nodig zijn om snel te herstellen. Tegenwoordig zijn onze bacteriën steeds meer resistent voor penicilline. In biest zitten veel stoffen waar we nog niet resistent voor zijn en die ons beter kunnen maken.
In de sportwereld is men een stuk verder met biest. Daar wordt biest diep ingevroren tot tabletten die sporters oplossen in een drankje om na de training in te nemen. Doordat biest veel eiwitten bevat, herstellen sporters sneller van hun training.

Als biest-expert deel ik mijn kennis graag in opdracht, neem contact  met mij op voor de mogelijkheden.