Biest

Biest is de eerste melk die een koe geeft na de geboorte van een kalfje. Biest is dikker en geler dan de ‘gewone’ melk en zit vol met eiwitten, vetten en afweerstoffen. De eerste 36 uur na de geboorte van het kalfje mag je het biest noemen. De eerste 24 uur bevat de biest de meeste vetten, eiwitten en afweerstoffen. Daarna neemt het af en komt de gewone melkproductie weer op gang. Wanneer een koe voor de allereerste keer bevalt noemen we de melk griest. Deze griest gebruiken we in de keuken niet, maar gaat volledig naar het kalfje. Biest van de eerste 12 uur is niet geschikt voor het menselijk lichaam. Ons lichaam staat daar niet voor open. Er zitten dan namelijk te veel stoffen in de biest die onze darmwand niet aan kunnen. Tussen 12 en 36 uur is dus prima voor consumptie.

Voor een pasgeboren kalfje komt de biest goed van pas. Het is een soort krachtvoer voor het kalfje, hierdoor groeit het sneller. Mensen vragen me wel eens of “het niet zielig is voor het kalfje dat wij de biest gebruiken” maar dat is natuurlijk niet zo. In werkelijkheid geeft een koe per melk-beurt ongeveer 8 liter biest en het kalfje heeft genoeg aan 2,5 liter per keer. Vaak wordt de overgebleven biest weggegooid, het kan namelijk niet mee in de melktank naar de fabriek. De biest die ik dus gebruik is de biest die de boer over houdt. Die biest haal ik bij mijn ouders van de boerderij.

In de medische wereld is steeds meer vraag naar biest. Biest bevat veel stoffen die nodig zijn om snel weer te herstellen. Tegenwoordig zijn onze bacteriƫn steeds meer resistent voor penicilline. In biest zitten daarentegen veel stoffen waar we nog niet resistent voor zijn en die ons dus wel beter maken. In de sportwereld zijn ze al een stuk verder met de biest. Daar wordt de biest diep ingevroren tot tabletten die sporters oplossen in een drankje om na de training in te nemen. Doordat biest veel eiwitten bevat, herstellen sporters sneller van hun training.

Vroeger werd de biest vaker gebruikt dan tegenwoordig, er werd pudding, pap en pannenkoeken van gemaakt.